Ingen kommer ud af et misbrug helt alene

Misbrug er ikke noget, der kun rammer den enkelte. Der er ofte familie og venner, der også bliver ramt. De bliver påvirket af den person, der misbruger, og det kan have stor indflydelse på deres eget liv.

Det er ikke altid let at se, at ens ven eller familiemedlem har et misbrugsproblem. Men der er nogle tegn, du kan være opmærksom på.

Personen forsvinder ofte

En person med et misbrug har ofte store problemer med at være til stede i et socialt fællesskab. De forsvinder tit fordi de enten skal have stoffer eller drikke, og det kan gøre det svært at følge med i hvad de laver.

Personen er ikke interesseret i andre ting

En person der misbruger vil ofte miste interessen for de ting, der tidligere gjorde dem glad. De har kun fokus på det ene – stoffer eller alkohol – og alt andet træder i baggrunden.

Personen er irritabel og sur

Når en person er påvirket af et misbrug, så kan det have stor indflydelse på deres humør. De kan være irritable og sure over småting, og mange gange vil de ikke engang vide hvorfor. Det kan være svært at være i nærheden af en person, der opfører sig sådan.

Personen har svært ved at huske

En person der misbruger har ofte svært ved at huske de ting, der er sket. De kan have svært ved at følge med i samtalen, og det kan virke som om de er langt væk. Det kan være frustrerende at snakke med en person, der ikke husker hvad man snakkede om 5 minutter tidligere.

Personen har ændret sig meget

Det kan være svært at genkende den person, der misbruger, hvis man kender dem fra før. Deres adfærd ændrer sig ofte, og de kan virke meget anderledes end før. Det kan være en udfordring at finde ud af, hvordan man skal forholde sig til denne nye person.

Hvis du har mistanke om at en ven eller et familiemedlem har et misbrugsproblem, så kan det være en god idé at snakke med dem om det. Men det er ikke altid let at tage denne snak, og derfor er det en god idé at søge rådgivning hos fagfolk inden.

Få hjælp til at komme i misbrugsbehandling

Hvis du eller en du kender, har et misbrugsproblem, så er det vigtigt at få hjælp. Det er ikke nemt at komme ud af et misbrug, og derfor er det en god idé at få professionel hjælp.

Der er flere forskellige steder, hvor du kan få hjælp til et misbrugsproblemi form af en professionel hjælp. Du kan for eksempel kontakte din læge, en psykolog eller en socialrådgiver. De kan være behjælpelige med at finde den rette behandling for dig.