Valgsedlers historie
De fleste har set en valgseddel før, det er også de fleste der har udfyldt en valgseddel før, men lige for at uddybe det, så er en valgseddel et papirark, hvorpå vælgeren kan få et overblik over stemme mulighederne. Valgsedlen er som regel fortrykt, i enkelte tilfælde kan den dog også være blank. Der bliver benyttet valgsedler, for at holde vælgers identitet anonyme. Valg sedler er et stykke papir, hvorpå den pågældende valg/afstemning, har stemme mulighederne listet op på og det er her vælgeren skal sætte sit kryds.
Valgsedlen går mange år tilbage og har set ud på mange måder, men nu er der lavet regler om hvordan Danmarks valgseddel skal se ud.
Hvordan skal en stemmeseddel egentlig se ud?
Der er visse regler for valgsedler og de må ikke bare se tilfældige ud, men skal være ens i hele landet. Valg sedlerne skal være af svært papir eller karton, det skal minimum have en gramvægt på 120 g/m2. Der er også en regel om at de skal sammenfoldelige, således det er nemt at få dem ned i valgurnen. Skal der afholdes folkeafstemning, hvor der fx kun skal stemmes om et lovforslag, er der en regel om at stemmesedlen skal være hvid.
Bliver der holdt et valg, hvori der indgår flere afstemninger, skal hver stemmeseddel have forskellige farver. Disse farver bestemmes af økonomi og indenrigsministeren. Stemmesedler kan fremstilles ved hjælp af offsettryk.
Offsettryk
Offsettryk er en af allermest brugte trykmetoder. Det bruges især til tryk på papirartikler, blandt andet nyheds aviser og magasiner. Offsettryk er en hurtig og effektiv proces, med denne metode kan man trykke store mængder på ingen tid.
Selve processen ved offsettryk er ret simpel, når man først har lært den at kende.
Først skal der laves trykplader med den grafik eller det billede som man ønsker trykket.
Disse trykplader bliver derefter sat ind i en offsettryk maskine. Pladerne er lavet af aluminium.
For at sikre sig at det kun er billedet eller det grafiske område der bliver trykt på, har offset maskinen et dampsystem, dette system sørger for at alt andet end det grafiske område bliver blødgjort, så alt det man ikke skal bruge, forbliver på pladen og det man skal bruge, der bliver blækket overført. Genstanden får blækket tilført en ad gangen. En standard offsettryk maskine har fire tryk stationer, hvilket gør at CMYK farve systemet bliver brugt. I en sådan maskine sidder der nogle cylindere, og det er dem som binder det hele sammen. Når genstanden bliver trykt, vil den kort blive opvarmet for derefter at blive nedkølet, denne proces sikre at trykket kommer til at være i topkvalitet.
Vælger man offsettryk, vælger man høj kvalitet. Ved offsettryk kan man lave stort set alle former for tryk, blandet andet visitkort og plakater. Denne trykmetode giver også mulighed for at få en flot lakering, på tryksager.
Offset er specielt velegnet til tryksager, i større oplag og bliver oftest brugt til fx aviser og magasiner.
Ønsker man derimod mindre oplæg, kan man kigge på digitaltryk. Ved digitaltryk får man stor fleksibilitet.
Tak til Per fra BR Offset for at gøre mig meget klogere på hvordan offset-tryk fungere.